A málna károsítói

Vírusbetegségek


Málna mozaik (Rubus yellow net virus)
Tünete: a levelek szabálytalan, sárga foltosak, torzulnak.
Terjedés: levéltetvek, beteg növények.

 

Fitoplazmás betegségek

Málna törpülése (Rubus stunt phytoplasma)
Tünetek: törpenövés, majd pusztulás.
Terjedés: szaporítóanyag, kabócák.

 

Baktériumos betegségek

Málna agrobaktériumos gyökér- és vesszőgolyvája (Agrobacterium tumefaciens, Agrobacterium rubi)
agrobacteriumrubiagrobacteriumrubi2Tünetek: a gyökérnyakon vagy a gyökereken és a vesszőn okoz golyvákat. A málna agrobaktériumos vesszőgolyvája a málnaültetvényekben elvétve fordul csak elő.
Terjedés: beteg tövek és sarjak, szaporítóanyag, gyomnövények.

 

 

 

Gombabetegségek

A málna elzinoés betegsége (Elsinoe veneta)
elsinoevenetaTünetek: apró, liláspiros, szürkésfehér közepű, sűrűn elhelyezkedő foltok keletkeznek a levélen. A vesszőn bemélyedő, lilásbarna foltok a hajtás felső harmadán.
Terjedés: lehullott, beteg levelek, fertőzött vesszők.

 A málna didimellás betegsége (Didymella applanata)

didimellaapplanataTünetek: a hajtáson 20-30 cm, ovális, liláspiros, szürke közepű foltok keletkeznek. A foltok a hajtás alsó harmadában találhatók. A vesszőn kiszürkülő foltok, a kéreg felrepedezik. A vesszőt elpusztítja. A levélen a csúcstól kiinduló, „V”alakú foltok keltkeznek, sárga udvarral
Terjedés: beteg vesszők, málna vesszőszúnyog terjesztheti.
A málna leptoszfériás betegsége (Leptosphaeria coniothyrium)

Tünetek: a hajtáson 20-30 mm, ovális, sötétbarna, elmosódott foltok jönnek létre. A hajtásban a bélszövetig húzódik a barnulás. A foltok általában a hajtás tövi részén helyezkednek el, kiszürkülnek, a kéreg hossz- és keresztirányban felrepedezik. A vesszők elpusztulnak.
Terjedés: a beteg vesszők, itt telel, innen terjed légárammal vagy vízcseppekkel a hajtásokra. Sebeken keresztül is bejuthat. A
vegetációban a beteg vesszők fertőzik meg a többit.

A málna botrítiszes betegsége (Botrytis cinerea)
botrytiscinereaTünetek: leggyakoribb, legveszedelmesebb betegsége. Főleg termésrothadást, de vessző- és rügypusztulást is okoz. Csapadékos időben a bogyó megduzzad, felreped. A levélnyél elbarnul, a levél szürkésbarna, rajta szürke bevonat (konídium tartó gyep). A hajtáson szürkésbarna, a vesszőn szürkésfehér foltok keletkeznek. A virágkocsány és a sziromlevelek elbarnulnak, felületüket szürke gyep borítja. A bogyók, ha éretlenek összeaszalódnak, elbarnulnak, az érettek, fakó színűek lesznek, megpuhulnak, ízük kellemetlen. A bogyó felületén szürke gyep.
Terjedés: a beteg vesszők, a talajra hullott levél- és bogyómaradványok, a vesszők leváló kéregrészei, itt telel a kórokozó.

 

Kártevők


Cserebogarak (Melolonthidae)
Zöld cserebogár (Anomala vitis)

MelolonthamelolonthahippocastanianomalavitisJelentőség: a lárva a talajban a gyökerek megrágásával a málna vízellátását, tápanyagfelvételét zavarja (még a több éves állományban is). A bogarak a levélzet megrágásával károsíthatnak.


Kis és nagy szamócavincellér (Otiorrhynchus ovatus)

otiorhynchusovatusJelentőség: lárvák a vékony gyökereket megrágják, a vastagabbakat hámozgatják. A bogár a leveleket karéjozza.

 

 

 

Málna vesszőszúnyog (Resseliella theobaldi)
resseliellatheobaldiJelentőség: rendszeresen előfordul, vesszőkárosítók közül a legveszélyesebb. A málnatő kondícionálisan leromlanak. Lárvája a kéreg alatt károsít, melynek hatására elhalt foltok jelennek meg a vesszőn.
Fejlődés: 3 nemzedékes.

 
Kis málnabogár (Byturus tomentosus)

byturustomentosusJelentőség: málnatermés legjelentősebb kártevője. Nagy felületen huzamosabb ideig folytatott málnatermesztés segíti az elszaporodását. A lárva a vacokkúpot átrágja, így a termés féloldalas lesz. A bogyó felületén táplálkozó lárvák kártétele miatt Botrytis cinerea fertőzheti a málnát és rothadását idézhetik elő.
Fejlődés: 1 nemzedéke van évente.

 


Szamóca bimbólikasztó (Anthonomus rubi)

anthonomusrubiJelentőség: egyre jelentősebb kártevő. A málna virágzásakor jelenik meg, berághat a bimbóba a virágporért. A gyümölcs felületét megrágja, ami ennek következtében botrítisszel fertőződik. A bimbó alatti virágkocsány elrágásával jelentős termésveszteség okozója lehet.
Fejlődés: 1 nemzedéke van.


 

 

Málna-karcsúdíszbogár (Agrilus aurichalceus)
Jelentőség: lárva a kéreg alatt körbe rágja a vesszőt, később mélyebbre rág, ezáltal duzzanat keletkezik a hajtáson és az e fölötti szárrész elhal.
Fejlődés: 1 nemzedéke van, de rajzása elhúzódó. A vesszőkben telelnek a lárvák.


Szederatka (Acalitus essigi)
acalitusessigiJelentőség: a kötődött termés részecskéi közé húzódó atkák a részterméseket szívogatják. Az erősen szívogatott résztermések pirosak maradnak, majd fehérek, opálosak lehenekt.
Terjedés: szaporítóanyaggal.

 

 

Egyéb kártevők


Málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi)
lasiopterarubiJelentőség: a még nem fásodott hajtásán okoz gubacsokat. A gubacsok megjelenésének gyakorisága ritkább, mint a málnánál.

 

 

 

 

 

Málna sodrómoly (Notocelia udmanniana)
Jelentőség: tavasszal korán kezdenek károsítani. A lárvák rügyfakadás idején kiodvasítják a rügyeket, és ezzel azok pusztulását okozzák. A lárvák összesodorják, összeszövik és megrágják a fiatal leveleket.
Fejlődés: 2 nemzedékes, lárva telel át kéregrepedésekben.


Kis málna levéltetű (Aphis idaei)
aphisidaeiJelentőség: tavasszal szívogatásával okozott levél és hajtáskártétele jelentős. A levél és a hajtás torzulhat, növekedése akadályozott. A málna levélér sárgulás vírus terjesztője.