A ribiszke károsítói

Vírusbetegségek


A ribiszke levélsárgulása (Gooseberry vein banding virus)
Tünetek: szórványosan fordul elő. A levéléren keskeny sávú, sárgászöld elszíneződés észlelhető. A levél apró, alaktalan.
Terjedés: szaporítóanyaggal és levéltetvekkel.

A ribiszke atavizmusa (Black currant reversion virus)
Tünetek: szórványosan fordul elő. A levélerek mentén sárgászöld elszíneződés keletkezik, a levéllemezen a vállöböl hiányzik, a virágok szálkásodnak.
Terjedés: szaporítóanyaggal vihető át, a ribiszke gubacsatka terjeszti.

 

Gombabetegségek

A ribiszke amerikai lisztharmata (Spherotheca mors uvae)
Tünetek: főleg a fekete ribiszkén fordul elő. A hajtás végén fehér lisztes, megbarnuló nemezes bevonat alakul ki. A rügyek elhalnak, csak az alsók hajtanak ki, emiatt a bokor elsűrűsödik. Abogyó is fertőződik, felreped.
Terjedés: beteg vesszők, a hajtásokat borító nemezes bevonatról terjed tovább.


A ribiszke mikoszferellás levélfoltossága (Mycosphaerella ribis)
mycospherellaribisTünetek: jelentős levélbetegsége. Szórványosan fordul elő. A levélen kerek, kiszürkülő közepű, sötét szélű foltok alakulnak ki.
Terjedés: a lehullott levelek, majd a beteg levelekből fertőz tovább.

 


 


A ribiszke drepanopezizája (Drepanopeziza ribis f. sp. rubri,
D. ribis f. sp. nigri)
drepanopezizaribisTünetek: a legjelentősebb levélbetegsége, súlyos levélhullást okoz. A levélen apró, sötétbarna, szögletes foltok alakulnak ki.
Terjedés: a lehullott levelek, majd a beteg levelekből fertőz tovább.

 

 

Ribiszkerozsda (Cronartium ribicola)
cronartiumribicolaTünetek: a köztesgazda a simafenyő és a cirbolyafenyő. A fekete ribiszkén jelentős betegség. A levélen 1 mm-es, szögletes, sárgás, később elszáradó foltok jelennek meg.
Terjedés: a beteg levelekkel terjed.

 

 

 

Kártevők

Cserebogarak (Melolonthidae)
MelolonthaJelentőség: a bogarak a lombot ritkán károsítják, az idősebb lárva (pajor) a gyökereket rágja, odvasítja. A növény fejlődése leállhat, részleges vagy teljesen pusztulást okozhatnak. Az öntözött területeket kedvelik. A sorközök füvesítése vonzza őket. Erdők, gyomos, műveletlen területek közelsége fokozza a kártételt.

 

 

Takácsatkák
Közönséges takácsatka (Tetranychus urticae)
Piros gyümölcsfa-takácsatka (Panonychus ulmi)
Barna gyümölcsfa-takácsatka (Bryobia rubrioculus)

tetranychusurticaepanonychusulmi2Jelentőség: száraz, meleg idő esetén felszaporodhatnak. Sokszor az egész levélre kiterjedő, sárgásfehér szívásnyomok jelennek meg. A levelek sárgulnak, majd barnulnak, lehullanak.
Fejlődés: soknemzedékesek.

 

Kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus)
quadraspidiotuspJelentőség: a párás, meleg időjárást kedvelik. A károsított növény növekedése lassul, a hajtáscsúcsa szárad. A pajzsok bevonatot képezhetnek a törzsön.
Terjedés: szaporítóanyag, fertőzött ágrészek.
Fejlődés: 2 nemzedéke fejlődik évente.

 

Üvegszárnyú ribiszkelepke (Synanthedon tipuliformis)
synanthedontipuliformisJelentőség: jelentős kártevő. A fiatal hernyó a rügyeket odvasítja, majd a vesszőkben járatot rág. A károsított vesszők tavasszal részlegesen, vagy egyáltalán nem hajtanak ki, a kényszerérett lesz. Tőpusztulást is okozhat.
Terjedés: szaporítóanyaggal kerül be, a fertőzött vesszőkből kikelő lepkékkel is terjed.
Fejlődés: 1 nemzedékes faj, a lepkék májusban kezdenek rajzani.

 Köszméte levéldarázs (Pteronidea ribesii)
Ribiszke-levéldarázs (Pristiphora pallipes)

pteronidearibesiipristiphorapallipesJelentőség: a köszméte-levéldarázs fiatal lárvái a levél fonákán apró lyukakat rágnak. Az idősebb lárva csak az ereket és a levélnyelet hagyja meg. A kártétel a bokrok belsejéből kifelé és fölfelé halad. Előfordul, hogy egy időben ugyanazon növényen mindkét faj károsít.
A ribiszke-levéldarázs a ribiszkén kisebb károkat okoz. A lárva karéjozva rág, a hajtások csúcsi részétől halad a bokor belseje felé. Gyakran tarrágást is okozhat.
Fejlődés: a köszméte-levéldarázsnak évente 3 nemzedéke van. Az imágók rajzása március végén–április elején kezdődik. A ribiszke-levéldarázsnak évente 4–6 nemzedéke van, április elejétől rajzik.


Köszmétearaszoló (Abraxas grossulariata)
Kis téli araszoló (Operophtera brumata)

abraxasgrossulariataJelentőség: az araszoló hernyók fő kártétele kora tavasszal a rügyek kirágása, odvasítása, később pedig a lombfogyasztás. Gyakran tarrágást is okoznak. A kis téli araszoló ritkábban a fiatal gyümölcsöt is megrágja.
Fejlődés: 1 nemzedékesek.

 Levélpirosító ribiszke-levéltetű (Cryptomyzus ribis)

cryptomyzus_ribisJelentőség: vírust terjesztenek. Szívogatásuk nyomán a levél domború hólyagosodás keletkezik, mely a napsütés hatására megpirososodik. Az erősen károsított levelek lehullanak.

 

 

Ribiszke gubacsatka (Cecidophyes ribis)

cecidophyesribisJelentőség: elterjedt, gyakori kártevő. A feketeribiszkén nagyobb gondot okoz, erősen megduzzadt rügygubacsot okoz. A piros ribiszkén söprűs elágazódást okoz. A rügyek pusztulását okozzák, ezért jelentős. Fakadást követően a levelekre vándorol, ott már nem annyira jelentős
Terjedés: szaporítóanyaggal terjed.

 

 Ribiszke levélszúnyog (Dasineura tetensi)

dasyneuratetensiJelentőség: a fekete ribiszke elterjedt kártevője. A fiatal lárvák a színük felé összesodort levelek között szívogatással okoznak kárt. A károsított levelek elszáradnak. A kártevő fejlődésének és tömeges elszaporodásának a hűvös, csapadékos időjárás kedvez.
Fejlődés: évente 2, esetleg 3 nemzedéke fejlődik.