A szőlő károsítói

Vírusbetegségek
A szőlőt számos vírus megtámadhatja, jeletős betegségek. Ezek közül kettőt emelnénk ki.


Szőlő fertőző leromlása (Grapevine fanleaf virus)
grapevinefanleafvirusTünetek: a levélerek legyezőszerűen állnak, a levél sárga mozaikfoltos, hullámos. A növény bokorszerű, elsűrűsödik, sok kacs képződik. A fürt gyengén fejlett (madárkás). A gyökér fejletlen. A pusztulás a fertőzöttségtől függően gyors, vagy lassabb lehet.
Terjedés: szaporítóanyag, talajban élő folálférgek.

 Szőlő sárga mozaikja (Grapevine fanleaf virus yellow mosaic strain)

Tünetek: az előzőhöz hasonlatos, csak a sárgulás erőteljesebb, végül az egész levél sárga lesz.


 

Baktériumos betegségek

A szőlő agrobaktériumos vesszőgolyvája (Agrobacterium vitis)
agrobacteriumrubiTünetek: a beteg szőlővesszőben telel, sebparazita. A beteg növények gyengén fejlődnek. Dugványokon, vesszőkön, oltványokon, a tőkefej sebein, vagy a talaj feletti vesszőkön karfiolra emlékeztető tumorok láthatóak. Alatta a szövet elhal. Tápanyag szállítási zavarokat okoz.
Terjedés: talaj, növénynedv, szaporítóanyaggal tünetmentesen terjed.

 

 

 

Gombabetegségek

Szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola)
plasmoparaviticolaTünetek: legjelentősebb gombás betegsége. A fiatal leveleken kör alakú sárgászöld foltok, fonákán szürkés bevonat (sporangiumtartó gyep), levélszövet megbarnul. Az idősebb leveleken a foltok kisebbek, szegletesek. Fertőződhet a kacs, a fürt és a bogyók, ezek is megbarnulnak. Júniusban csapadékos időjárás esetén nagymértékű fertőzés következhet be.
Terjedés: a levélmaradványok, talajra hullott lomb, itt telel a kórokozó, légárammal is tovább terjedhet.

Szőlőlisztharmat (Uncinula / Erysiphe necator)
uncinulanecatorTünetek: a levél színén először sárgás elszíneződés, majd szürkésfehér bevonat (epifita micélium) keletkezik. A levél fokozatosan sötét feketéssé szárad. Ritkábban a hajtástengelyen foltokban hálózatos fehér bevonat (micélium). A hajtáson a bőrszövet vörösödik. Fürtön is megjelenik a bevonat, a bogyó húsa haragoszöld, bőrszövet parásodik, a növekedés miatt szétreped, sérves bogyók alakulnak ki. A fürt később összeszárad.
Terjedés: a fertőzött rügyekben telel, innen terjed el. Később a beteg levélről fertőződik a többi.


Szőlőorbánc (Pseudopezicula tracheiphila)
pseudopeziculatracheiphilaTünetek: hegyvidékeken gyakoribb. Csak a levélenokoz tüneteket. Kezdetben a levélér barnul, a levél sárgul. A foltok levélerekkel határoltak. A foltok szegélye fehér szőlőnél sárga, vörös szőlőnél pirosas. A levélszövet elhal, a tőke felkopaszodik.
Terjedés: a levelekben telel, innen fertőz.

A szőlő botrítisze (Botrytis cinerea)
botrytiscinereavitisTünetek: a fiatal hajtás csúcsi levelei megbarnulnak, elszíneződnek. A levélen szabálytalan, sárga szegélyű foltok, a hajtáson fakóbarna foltok, keletkeznek, felette a hajtásrész elhalhat. A fürtön és a kocsányon a barnulás a fürt részleges vagy teljes elhalását okozza. Az érett fürt bogyói töppednek, aszúsodnak (megfelelő körülmények között ez eredményezi a nemes rothadást). Az európai szőlőn a vesszőn is megjelennek a tünetek, a barna foltok, a szürke, nemezes bevonat (konídiumtartó gyep) keletkezik.
Terjedés: az élő és elhalt növényeken telel, a fertőzés sebeken, lenticellán és bőrszöveten keresztül is történhet.  A terjedést a légmozgás és csapadék is segíti.

 

Kártevők


Szőlő gyökértetű (Viteus vitifolii)
viteusvitifoliiJelentőség: az amerikai szőlőfajtákon a levéllakó alakok levélgubacsot okoznak a növekvő leveleken. Az alanytelepen, termővesszők előállításakor okozza a legnagyobb kárt. Az európai szőlőfajtákon a a gyökérlakók gyökérkártétele nagyon súlyos lehet. A gyökéren szívogatásuk során elhalások és magvastagodások (nodoziások) keletkeznek. A tőke gyökerei elhalhatnak, satnyul, a víz- és tápanyag felvétel akadályozott.
Fejlődés: 2 év alatt alakul ki egy teljes nemzedék. A talajból indul az első nemzedék, melynek egyes alakjai később a levelekre másznak, és ott szívogatnak.
Terjedés: a talajlakók talajjal, a levéllakók átkerülhetnek a szomszédos tőke leveleire.


Fonálférgek (Xiphinema index, X. feltiae, Longidorus fajok)
Jelentőség: talajban szívogatnak a gyökereken, ahol megvastagodásokat okozhatnak. Legjeletősebb káruk a vírusok terjesztése.
Terjedés: a gyökérmaradványokkal, talajjal.

Közönséges teknős pajzstetű (Parthenolecanium corni)
parthenolecaniumcorniJelentőség: lárvái főként leveleken, de a terméseken is szívogatnak. Jelenlétüket elszíntelenedett foltok mutatják. A táplálkozásuk során mézharmatot választanak ki, melyen később korompenész telepszik meg. Súlyos esetben a növekedést is visszafoghatja.
Fejlődés: 1 nemzedéke van évente.

 

 

Szőlőilonca (Sparganothis pilleriana)
sparghanotispillerianaJelentőség: a hajtásokat, leveleket, rügyeket, virágzatot és szőlőfürtököt károsítják, rágják a lárvák. A károsított részeket összeszövik, szövedék védelmében károsítanak. A virágkocsányt is megrágja, ezek kiszáradnak, bevörösödnek. Károsítása április elején várható.
Fejlődés: 1 nemzedéke van, az áttelelt lárva károsít fakadást követően, az újak júniusban telelni vonulnak.

 

Tarka szőlőfürtmoly (Lobesia botrana)
lobesiabotranaJelentőség: a virágot, fürtkezdeményt és a fürtöt károsítják. A szőlőszemeket kiodvasítják, a károsított termés bebarnul, botritisz támadhatja meg. Károsítása jelentősebb a nyerges szőlőmolyénál, ősszel már csak a tarka szőlőfürtmoly károsít. Szövedéket nem készít.
Fejlődés: 3 nemzedéke van.

 

 

Nyerges szőlőmoly (Eupoecilia ambiguella)
Jelentőség: a virágot, fürtkezdeményt és a fürtöt károsítják. Sűrű szövedékben károsítanak hernyói. Az első nemzedék a bimbót, virágokat rágják le, a 2. nemzedék hernyói az éretlen bogyókban táplálkoznak. Nedves időjárás esetén a botritisz fertőzheti a megrágott fürtöt.
Fejlődés: 2 nemzedéke van.

Szőlő levélatka (Calepitrimerus vitis)
calepitrimerusvitisJelentőség: szőlőt károsító atkák közül a legveszélyesebb. A fakadást követően kezd károsítani, törpehajtások, torz, kicsi levelek keletkeznek. A kacsok megjelenéséig van jelen a szőlőn. Később a levelek növekedése miatt a szívogatott levelek felszakadoznak. Az erősen károsodott levelek elszáradhatnak.
A meleg nyarak és enyhe telek kedveznek a felszaporodásának. Nagymértékben képes legyengíteni a szőlőt, amely jóval kevesebb és csökentebb értékű termést hoz.
Fejlődés: 7-10 nemzedéke van.


Szőlő gubacsatka (Eriophyes vitis)
eriophyesvitisJelentőség: fiatal ültetvényekben veszélyes lehet. Gyakori kártevő. A leveleket, a virágzatot is károsítja. A levél színe felpúposodik, vörös fajtákon bíborszíinűre színeződik, a levél fonákán nemezes bevonat alakul ki.
Fejlődés: 6-7 nemzedéke van.