A gladiólusz (kardvirág) károsítói

Fitoplazmás betegségek


A gladiólusz sárgasága (Aster yellows fitoplasma)
Tünetek: a leveleken sárgulás jelenik meg, a növény fejlődésben visszamarad, a léggyökerek megfeketednek és elhalnak. A virágszár csökevényes, csavarodott, a sziromlevelek zöldek. A beteg gumóból rövid, fűszerű sárgás-zöld hajtás nő.
Terjedés: kabócák, más beteg növények.


 

Baktériumos betegségek


A gladiólusz pszeudomónászos betegsége (Pseudomonas gladioli pv. gladioli, Burkholderia sp.)
Tünetek: többnyire a hagymagumón jelenik meg. A csapadékos körülmények, vagy az öntözés kedvez a kórokozónak. Apró, barnáspiros, vizenyős foltok keletkeznek, majd az egész levélre átterjed, ami elhal. A virágszár töve megpuhul, és felreped. A gladiólusz hagymáján is jelentkezhet. A száraz pikkelyleveleken fekete szegélyű, égésnyomszerű mélyedések alakulnak ki. A húsos pikkelyleveleken, vizenyős foltok, amelyek barnulnak. A mélyedésekben baktériumnyálka keletkezik, amely beszáradás után csillogó.

 

Gombabetegségek


A gladiólusz botrítiszes betegsége (Bortytis gladiolorum)
Tünetek: a leveleken apró, ovális, vizenyős foltok láthatók. A foltokon szürke bevonat (konídium tartó gyep) keletkezik. Száraz viszonyok között a foltok beszáradnak. A foltok a virágon is megjelennek. A párás, meleg idő kedvez a fertőzésnek. Járványt is okozhat. A hagymát is károsítja. Pikkelylevelei vizenyősek, rajta szürkés színű penészgyep található.
Terjedés: beteg hagymagumó és növények.


A gladiólusz sztromatínás betegsége (Stromatinia gladioli)
Tünetek: a zöld részeken és a hagymatesten is károsít. A hagymagumó száraz pikkelylevelei behasadnak, a húsos pikkelyleveleken vöröses foltok képződnek. A beteghagyma tárolás alatt összeszárad, mumifikálódik.
Terjedés: beteg növényekről, a tárolás alatt a beteg hagymák tovább fertőznek.

A gladiólusz fuzáriumos hervadása (Fusarium oxysporum f.sp. gladioli)
Tünetek: szabadföldön a gladiólusz hagyma gyökerei megbarnulnak, elhalnak. A kettévágott hagymában az edénynyalábok barnák. Később a hagyma szövete teljesen elhal. A beteg részeken fehéres bevonat képződik. A húsos borítóleveleken besüppedő, koncentrikus foltok felületén fehéres színű penészgyep alakul ki. Ha a hagyma mégis kihajt, satnya, beteges növény fejlődik, amely rövid időn belül el is pusztul. A magas talajhőmérséklet, és nagy nedvesség tartalma kedvez a kórokozónak.
Terjedés: tárolás alatt a beteg hagymák tovább fertőznek. Sebzésen, talajból fertőz. A talajban 3-5 évig életképes a kórokozó.


A gladiólusz szeptóriás betegsége (Septoria gladioli)
Tünetek: viszonylag ritka. A levélen, ovális, barna szegélyű foltok keletkeznek, amely közepe kivilágosodik. Később a folt közepe elvékonyodik, és átlyukad. A lyukat barna szegélyű. Sok folt esetén a levél elhalhat.
Terjedés: növénymaradványokról, beteg növényekről.

 

Kártevők

Készletatkák
Közönséges gyökératka (Rhizoglyphus echinopus)
Virághagyma gyökératka (Rhizoglyphus callae)

Jelentőség: hagymás dísznövények földben lévő részén táplálkoznak. A virághagymában szabálytalan kis járatokat rágnak, és abban a barna színű rágcsálék található. A megtámadott hagyma virágszára rendellenesen fejlődik. A sérült hagymatesten, különböző gombák és baktériumok telepednek meg, és a megtámadott hagyma idővel rothadásnak indul, és elpusztul.
Fejlődés: változó nemzedékszámú.


Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera)
Jelentőség: jelentős kártevővé vált, kártétel nyár közepe után jelentkezik. Hernyója szabálytalan rágással lyukat rág és kiüregesíti a bimbót, a lárva élete egy részét rejtett helyen éli
Terjedés: soknemzedékes, július végén jelenik meg.

Gladiólusztripsz (Taeniothrips simplex)
Jelentőség: a legjelentősebb kártevője. A tárolás során a hagymagumón, majd kiültetést követően a leveleken, virágszáron, bimbókon és a virágokon károsít. Erős kártétel esetén a virágszár deformálódik, a bimbók nem nyílnak ki, a virág sziromlevelein minőségrontó színtörés mutatkozik (piros és bordó fajtáknál a legfeltűnőbb).
Fejlődés: behurcolt kártevő, soknemzedékű faj.


Közönséges takácsatka (Tetranichus urticae)
Jelentőség: az állomány kondíciója romlik. A szívogatás miatt bekövetkező klorofil elhalás és levélsárgulás a fő tünete. A sziromlevélen is megjelenhet. A fűtőcsövek mentén jelenik meg gócokban, innen terjed szét az állományban.

Levéltetvek
Fekete répa-levéltetű (Aphis fabae)
Zöld burgonya levéltetű (Aulacorthum solani)
Zöld őszibarack levéltetű (Mysus persicae)
Uborka levéltetű (Aphis gossypi)

Jelentőség: kardvirágon okozott közvetlen kártétele ritkán jelentkezik, esetenként vírusterjesztő tevékenységük lehet jelentősebb: gladiólusz fehércsíkosságát okozó (Bean yellow mosaic virus, Cucumber mosaic virus) vírusok terjesztésében játszanak szerepet.


Terrikol kártevők (Melolonthidae)
Jelentőség: a hagymagumó legjelentősebb kártevője. A gumó felületén rágások melyeken szaprofita szervezetek telepszenek meg.