A krizantém károsítói

Vírusbetegségek


A krizantémot sok vírus fertőzheti. A legjelentősebbek:

Paradicsom bronzfoltosság vírus (Tomato spotted wilt virus)  
Tünetek: a krizantém levelei foltszerűen megbarnulnak. majd elszáradnak.

Krizantém virágtorzulása (Tomato aspermy virus)
Tünetek: a virágok fakó színűek, a sziromlevelek csavarodottak, kócosak lesznek.
Terjedés: beteg növény, főleg krizantém. Levéltetvek, tripszek, ápolási munkák során a szövetnedv.


 

Gombabetegségek


A krizantém didimellás betegsége (Didymella ligulicola)
Tünetek: a leveleken kör alakú, enyhén vizenyős, növekvő foltok jelennek meg. A virágból barna rothadás indul, szár- és virágrothadás is kialakul. A magas páratartalom kedvez a fertőzésnek.
Terjedés: beteg dugványokkal, növénymaradványokkal.

Krizantém fehérrozsda (Puccinia horiana)
Tünetek: a levél színén és a hajtáson apró sárga foltok láthatók, melyek kissé besüppedők. Később megbarnulnak és a levélszövet elhal. A fonákon kiemelkedő, fehér képződmények (bőrszövettel borított teleutotelepek) keletkeznek. A súlyosan fertőzött levél hullámos lesz, kanalasodik.
Terjedés: beteg dugványokkal, növénymaradványokkal.

A krizantém botrítisze (Botrytis cinerea)
Tünetek: az elnyílott virágok szirmai vége barnulni kezd, ezeket egérszürke bevonat (konídiumgyep) borítja. Párás, meleg szellőzetlen viszonyok között terjed el.
Terjedés: beteg növényekkel, növénymaradványokkal.

A krizantém szeptóriás betegsége (Septoria chrysanthemella)
Tünetek: a levélen kör alakú, barnás, szürke közepű foltok láthatók sárgás szegéllyel. A levél hullámosodik, elszárad, a növények felkopaszodnak. Terjedés: beteg levél, itt telel a gomba. Az állományban szaporító képletekkel terjed. Öntözővízzel, növénymaradványokról, gyomokról.

Krizantémlisztharmat (Oidium chrysanthemi)
Tünetek: szabad földön és növényházakban is előfordul. A leveleken pókhálószerű bevonat (micélium) látható. A levél sárgul, elbarnul, megszárad. Meleg, párás körülmények kedveznek a terjedésnek.
Terjedés: beteg levelek.

 

Kártevők


Krizantém fonálféreg (Aphelencoides ritzemabosi)
Jelentőség: a leveleken erek által határolt, sárga, majd barna elszíneződés jön létre. A károsított levelek elszáradnak. A kárkép a növények alsó, idősebb levelein jelentkezik először. A növények szára, a tövi részen felkopaszodik. A fonálféreg a növény belsejében él.
Fejlődés: évente sok nemzedéke van.
Terjedés: fertőzött dugványok, szaporítóanyag.


Mezei poloska (Lygus spp.)
Jelentőség: nyár 2. felében szúrják meg a bimbót. A bimbók és virágok féloldalasan fejlődnek. A növények levelén a szívogatás helyén sárga, majd elhaló foltok keletkeznek. Az elhalt szövetrészek helyén, a környező egészséges részek növekedésekor, a levél felszakad.
Fejlődés: növénymaradványok között, avarban telelnek, 1. nemzedékük gyomnövényeken fejlődik, a 2. nemzedék augusztus szeptember hónapokban jelennek meg a krizantémon.


Gerbera- aknázólégy (Lyriomyza trifolii)
Jelentőség: a leveleken 1-2 mm széles fehér, kanyargós lárvajáratok láthatók. A növény a növekedésben visszamarad, csökken a virághozam.
Terjedés: szaporítóanyaggal terjed.

Nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis)
Jelentőség: elsősorban a bimbón, virágon és olykor a száron károsítanak. Veszélyes vírusvektorok! A szívogatás hatására a sziromlevelek ezüstös elszíneződése látható, az alsó levelek barnulnak. Súlyos kártétel esetén a sziromlevelek deformációja is megfigyelhető. Melegkedvelő faj, a télen is fűtött növényházakban szaporodik.
Fejlődés: soknemzedékes, rejtett életmódot folytató állat.

Levéltetvek
Sárga szilva levéltetű (Brachycaudus helichrysi)
Csíkos burgonya-levéltetű (Macrosiphum euphorbiae)
Nagy szilva-levéltetű (Brachycaudus cardui)

Jelentőség: a krizantém a visszatörést követő hajtásnövekedés megindulásától a virágzásig veszélyeztetett a levéltetvek kártételétől. A szívogatás miatt torzulhatnak, az általuk termelt mézharmat minőségrontó.

Közönséges takácsatka (Tetranichus urticae)
Jelentőség: jelentős kártevője, az állomány teljesítőképessége romlik. Szívogatásuk miatt klorofilelhalás következik be a leveleken, majd levélsárgulás. A sziromlevélen is megjelenhet a tünet. Károsításuk a fűtőcsövek mentén jelenik meg, innen terjed szét.
Terjedés: szaporítóanyag, gyomokon szaporodhat fel.