A borsó károsítói

Vírusbetegségek

Borsómozaik (Pea common mosaic virus)
Tünetek: nem olyan jelentős betegség. A leveleken sárga, mozaikfoltok jelennek meg.
Terjedés: mechanikai úton átvihető, de főleg levéltetvekkel terjed.

 

Baktériumos betegségek

Borsó pszeudomonászos zsírfoltossága (Pseudomonas syringae pv. pisi)
pseudomonassyringaeTünetek: az edénynyalábokban a szállítósejtek nyálkával telítődnek, ez hervadást okoz, elterjedt.
Terjedés: maggal és növénymaradványokkal terjed, akár 10 hónapig is fertőzőképes maradhat. Esőcseppekkel és rovarokkal is terjed, a csapadékos idő kedvez a fertőzésnek. A fertőzés esélye a tavaszi fagyok, viharok, jégesők után nő. A fertőzés a magba is behatolhat, csipkéző barkók okozta sebeken keresztül is bejuthat a növénybe.

 

 

Gombabetegségek

Borsóperonoszpóra (Peronospora pisi)
peronosporapisiTünetek: csapadékos időben gyakran fertőz, nagy zöldtömegnél jellegzetesen „összeroskad” az állomány
Terjedés: vetőmag, növényi maradványokon, itt is telel. A hűvös, párás, csapadékos idő kedvez a fertőzésnek.

 


Borsólisztharmat (
Erysiphe pisi
)
erysiphepisiTünetek: súlyos kártételt másodvetésnél okozhat. Jellegzetes fehér bevonatot képez a leveleken. Elterjedt betegség.
Terjedés: növényi maradványokon, itt is telel, tavasszal innen indul a fertőzés. Később a már beteg növényről terjed tovább.

 


Borsóragya (Ascochyta pinodella, A. pisi, A. pinodes)

ascochytapinodellaTünetek: az összes föld feletti növényi részen besüppedő, lilás foltokat okoz. A magra is átterjed, a fertőzött mag alkalmatlan vetőmagnak és ipari feldolgozásra is. A teljesen beteg mag nem csírázik ki, a részben beteg igen, és tovább fertőz.
Terjedés: vetőmaggal. A párás, melegben idő kedvez a terjedésnek.

 


Borsórozsda (Uromyces pisi)

uromycespisiTünetek: szeptember elején fordul elő magtermesztésnél és másodvetésnél, mély fekvésű területeken okoz gondot. A levélen könnyen felismerhető sárgás, majd sötétebb barna, kiemelkedő pontok a betegség tünetei.
Terjedés: az Euphorbia rizómájában sokáig életképes marad esős párás tavasz kedvez neki

 


Borsó fuzáriumos hervadása (Fusarium oxysporum sp. pisi, F. solani)

fusariumoxysporumTünetek
: aszályos időben, nyáron lép fel (János- napi betegség), de nem túl jelentős a korai vetés miatt. A csíranövények alulról indulva elhalnak. A magot nem fertőzi meg.
Terjedés
: a fertőzési forrás a talaj, a vegetatív képlet 6-8 évig életképes a talajban. Gyökérsebeken át hatol be a növénybe. Meleg- és páraigényes kórokozó.

 

 

 

Kártevők

Zöldborsó levéltetű (Acyrtosiphon pisum)
Jelentőség: gyakori, jelentős kártevő. Rövid időn belül súlyos terméskiesést képes okozni. A fiatal leveleken csoportosan megfigyelhetők a levéltetvek. A meleg, párás, korai tavaszodás kedvez a levéltetveknek.
Fejlődés: évelő pillangósokon telel pete alakban. A gazdanövény öregedésével elvándorolnak.

Borsótripsz (Kakothrips pisivorus)
Jelentőség: a lárvák a kifejlett tripszekkel együtt a bimbókat, virágokat és főleg a fiatal hüvelyeket szívogatják. Apró, fehéres szívásnyomokat hagynak maguk után. A párás, meleg tavasz kedvező az elszaporodásuknak.
Fejlődés: 1 nemzedéke van évente.

Borsózsizsik (Bruchus pisorum)
bruchuspisorumJelentőség: a borsó legjelentősebb kártevője. A magban károsít, 1 magban 1 lárva található. A magban bábozódik, a lárvakamra sötét foltként látszik a maghéj alatt (ablakos borsó). Melegebb évben gyakoribb
Fejlődés: 1 nemzedéke van évente. A kifejlett bogár telel avarban, virágzáskor rajzik, a petéit az éppen kötődött fiatal hüvelyre rakja. A lárva 1 hét múlva rág be a borsó hüvelybe.
Borsóormányos (Tychius quinquepunctatus)

Jelentőség: házikertben jelentős, a párás, meleg idő kedvez neki. A rajzáskori szeles, hűvös idő csökkenti a populációt
Fejlődés: 1 nemzedéke van. A kifejlett bogár telel a talajban. A levélen és a virágon táplálkozik, a borsó hüvelybe fúrva petét rak, majd a lárva kirág a hüvelyből, és talajban bábozódik.

Bagolylepkék
Káposzta bagolylepke (Mammestra brassicae)
Somkóró bagolylepke
(Heliothis maritima)
Gamma
bagolylepke (Autographa gamma)
helicoverpababJelentőség: nem elsődleges tápnövénye a borsó. Kártételük elsősorban későbbi vetésű borsóállományokban várható. A leveleket, kötődött hüvelyeket rágják. Rajzáskor, és a fiatal hernyónak a párás meleg idő kedvező, száraz időben kisebb a populáció.
Fejlődés
: 2 nemzedéke van, bábként telel.

 

 

 

 


Akácmoly (Etiella zinckenella)

etiellaJelentőség: meleg régiókban elterjedt, borsó és szójatermesztő körzetekben. A lárvák a hüvelybe rágják magukat. Meleg párás években károsít, a közeli szójatábla vagy akácos kedvez a felszaporodásnak.
Fejlődés: 2 nemzedéke van.

 


Borsómoly (Laspeyresia nigricana)

laspeyresianigricanaJelentőség: imágók a petéiket a pálha-, és csészelevelekbe, és a fiatal hüvelyekbe rakják, 1 hüvelyben 1 lárva fejlődik. Hazánkban a kártétele az időjárástól függ, a kora tavaszi rajzáskor meleg, párás idő esetén nagyobb a fertőzés.
Fejlődés: 1 nemzedéke van. A kifejlett lárva telel.